16 Apr 2014

tiada pilihan

blog aku dari semalam lagi aku buka. niatnya nak update tapi hati x besh so decide take time dulu n baru nak share kat sini.. first nak share. 2 bulan berat badan aku naik sekilo.. hambek kauu ! makan lagi dengan jayanya. now nak gigih turunkan balik tapi mak selalu hingaq suruh aku makan nasi jugak. siap masak sedap2.. menci tauuu. :( But i know mak buat untuk kebaikkan aku jugak n aku pun tau untuk hepikan aku. arghh touching lak. :'(

ok we start now..

kemarin (15.04.14) aku check up dgn pakar gynae aka pakar sakit puan. pukul 6 dan bangun dh. kena check up kol 8. bukan excited ka apa...debar lagi ada la.. dr malam 2 lagi aku xleh tido fikir macam-macam.. mmg dah siap mental fizikal dah if jadi apa2. Aku siap awal2 p hospital sebab xmau mak tunggu lama teman aku. kesian la. bukan xtau gov kan. for sure orang ramai.

Alhamdulillah sampai hospital orang x ramai sgt lg. aku dapat no yang keenam. mean aku orang yg ke6 la. time aku sampai turn patient no 4. walaupun kena tunggu sorang ja lagi tapi ada la jugak dalam setengah jam. setiap sorang pesakit take time lama jugak. jumpa pakar kan for sure detail pemeriksaan n explnation.

aku check up kat Hospital Jitra dekat bahagian wad bersalin n memang semua kat c2 yang sakit kaitan ngn hal-hal perempuan ja. ramai patient yang pregnant la. myb monthly check up kot. and ada la few yang sakit sama mcm aku. but xsilap aku kat c2 aku sorang ja yang xkawen lagi. kebanyakkan semua dah kawen. sedih jap bila tengok sekeliling. :'(

Alhamdulillah ,kali ni staff doktor semua baik-baik. lega sangat. tunggu punya tunggu sampai la turn aku. aku jumpa dengan gynae Dr Nadia. sangat baik dan lembut. tanya aku itu ini. n after 2 sruh aku tunggu jap dalam bilik 2 tunggu turn untuk scan. sempat jugak la aku borak dengan sorang akak nie. dia pregnant 6month. sebelum 2 dia keguguran anak kembar. kesian gila. sempat lagi cita kat aku sakit la kena jolok time cuci apa semua la. naik seram aku. haha myb dia ingat aku pun dh kawen n mai cek perut thats why dia xsegan kot nak share semua 2 ngan aku. aku pun layankan ja. haha

sampai turn scan. Dr Nadia jugak yang scan aku. scan ja dia terus terkejut sebab fibriod aku dah besar sangat dah. ada dua ketul. n myb ada lagi ketul2 kecik yang xnampak. yang besar 10cm n 1 lagi 4 cm. Means,fibriod aku membesar cepat gila la sb awal tahun ari 2 baru 4 cm. Dr Nadia terus suggest operate. terkejut jugak aku sb pengalaman adik beradik aku yang kena sakitt nie peringakt awal akan bg makan pil suma dulu untuk kecutkan. Dr Nadia panggil lagi sorang gynae. yang nie myb senior kot sb tengok gaya dia dah berumur dh la cket. Depa dua pun borak la cita itu ini sambil tekan2 perut aku n doktor 2 scan lg sekali.

aku pun xpaham sangat apa depa cakap sebab semuanya istilah perubatan. Dr Nadia tanya aku mcm mana. nak wat or x. aku pun terus tanya. effect nanti ada ke x. tapi Dr Nadia xcakap apa lagi cuma dia nak jumpa mak aku. So panggil mak masuk. Dr Nadia pun explain kat mak siap draw semua.



ini draw yang aku lukis. lebih kurang mcm Dr Nadia lukis la. cuma hat nie senget benget ket. haha


kantung rahim pmpn mcm yang kaler hitam 2. n merah fibriod aku. cuma fibriod yang kecil 2 aku xsure Dr Nadia lukis di luar rahim or dalam rahim. time nie otak tengah serabut so xdgq sangat dh explanation dktor. huhu operation akan buang fibriod 2 n if pendarahan aku teruk doktor terpaksa buang rahim aku terus mean kerat di bahagian aku tanda hijau 2. aku dengaq yang 2 terus menitik air mata. tapi cover sb mak ada. cuba belagak cool sb aku tau mak pun tengah sebak. nanti kalau aku tunjuk aku nanges kompom lagi hujan la air mata mak kat c2. 

Dr Nadia bg pilihan kat aku. 

1) x operate tapi in future aku payah la nak pregnant sb fibriod mmg akan sekat baby n akan keguguran.

2) operate tapi risiko untuk aku susah pregnant still ada sb parut operation takut rahim aku xkuat nak tampung baby n if pendarahan teruk . rahim aku terpaksa dibuang n mean aku x akan terus dpt pregnant. tp kes nie jarang sekali berlaku. Dr Nadia ckp macam mana sekalipun depa akan berusaha selamatkan rahim sb aku xkawen lg. 


see.. kedua2 pilihan yang ada still berisiko kan. But aku n mak decide untuk operate. Apa yang akan jadi lepas 2 hanya mampu doa and tawakal pada Allah swt.  lepas aku deecide nak operate Dr Nadia terus call Hospital Sultanah Bahyah untuk amek date bulan 5. mean bulan depan. takut gila. aku xsangka secepat nie sb selalunya gov kan lambat. myb sb fibriod aku dah besar sangat dh. nanti lagi berisiko nak operate. Dr yang sorang lagi 2 yang akan operate aku sb dr yang aku dgr la dia suh Dr Nadia cek slot dia untuk operation nanti. Lega la jugak dapat doktor perempuan. 

But, still xdapat tarikh sb depa kt hsb tgh bz. n Dr Nadia ckp akan call aku nanti untuk gtau tarikh n dia juz bagi surat kemasukan wad ja untuk aku refer kat HSB nnt. so now tiap2 hari asyik belek nset ja kot2 dapat call. jarang sangat ngan perangai aku dulu nset main tauk merata ja. huhu

Now, tetiap hari mengadap lappy google ttg sakit nie . siap tengok video operation lagi. serius mengerikan !! macam2 benda aku pk. Dok sesorang nges. sembahyang nanges. terok betul la. seriously dalam keadaan cm nie i need someone yang boleh aku cita everything tapi jenis aku..aku takut nyusahkan orang n aku jenis pendam n perahsia. aku susah nak tunjuk diri aku yang sebenar. bukan sebab ego ka apa tapi aku pk ' orang xdak masa la nak dgq cita aku' haha

ok la stop dulu setakat nie. rasa mcm membebel panjang gila. well blog aku kan. haha bukan apa aku nak share cni untuk wat kenangan nanti. leh belek2 balik. 2 pun kalau umur panjang la. hee 

banyak benda lagi nak share. pasal kawen bff aku. pasal keja pasal sahabat. nnt rajin aku hupdate hokayy. 


"Allah swt tidak akan menguji diluar batas kemampuan hambaNya "





notakaki : aku berjaya update entry nie tanpa mengeluarkan setitis air mata pun. Syabas bete !! 


No comments: