26 Sep 2012

zaman paling indah

zaman kanak-kanak la zaman paling indah kan..p sekolah pun rasa best..p sekolah belajaq main pas2 balik main..xpenah pk langsung masalah..bez kan..
tapi entry kali nie buka nak cita pasal zaman kanak-kanak aku..kalau nak cita bab 2 mau 2 3 entry.haha

nak cita pasal 2 orang anak nakan kesayangan aku nie..penghibur hati penghabis duit penyakit hati semua ada. Haikal n Kakak ( yusniza )

cita minggu lepas punya tapi nk update jugak mana nak tau nnt boleh bg bebudak2 2 baca bila besaq nnt,.hehe ( nak bagi ke ?? matikla depa kutuk mak ngah depa nie... hhaha )

minggu lepas kan aku balik umah.so pagi sabtu 2..bangun2 tido dok lepak2 jap tgk tv..kak aku dah bising2..ingatkan apa..rupa2nya......














mula2nya haikal sorang ja..kakak baru balik tuisyen. kakak mmg nak turun sangat2 dah tapi mak aku x bagi.air 2 kan kotor..dah la dia dengan rambut panjang bagai..tapi aku kecian lak tengok dia..slow2 suruh dia p salin baju n terjun..haha aku cakap kat mak aku ' biaq ja la dia teringin..satg jadi cam pak dia plak kot..suma takut ' hahah mak aku gelak ja.

abah depa (cousin aku ) nie mmg penakut cket..dulu time budak2 mak aku yang jaga.sb dia dok ngan wan n tok aku..mak ayah dia dok kelantan..so dia nak wat apa mmg susah cket..besala dok ngan tok kan..garang lak 2.haha mak aku pun blh tahan jugak garang..mak ku penah cita dulu abah depa nie nak terjun sungai mandi..mak aku marah..siap ligan balik umah..now padan muka..berenang pun xreti..kalau p bendang tangkap ikan..terkial2 nak tangkap ikan pun..aishhh...


so konon2nya sekarang..nak bagi budak2 nie explore la..ampa buat la apa ampa nak buat.haha

haikal mmg dari awal lagi on boelh turun sb ada ayah aku..ayah aku memang.kalau ngan cucu jantan dia nie..nak wat apa pun boleh..kekadang dia wak nek traktor sekali..besa la xdak anak jantan kan.









hepi sangat tengok budak2 nie.,.walaupun aku geli tengok.haha bau tanah kot.huhu

time awal2 pesan macam2 kat kakak ' kakak , sepet rambut 2.. jangan abagi kena ayaq '

duk 5 minit ja abeh suma basah..depa dok lawan restling pulak dalam 2..lantak hampa la..janji bahagia. :)



haikal dah macam orang minyak aku tengok.haha


 kakak tengah buat kuak lentang...haha






bukan aku ja tau teruja tengok budak2 nie..ada lg yg len teruja..myb teringin nak terjun sama.haha



























































 Lin sangat khusyuk tengok depa..teringin yer ? tolak kang..haha





and ada lagi peneman.................


















































































Clara



clara lagi sakan..sampai bulat biji mata tengok depa..nak ja tolak masuk dalam..kompom jadi orang minyak kalah haikal..hahah









tapi tengah dok syok2 men aiq...malang x berbau.........





































jeng...jennggg...................



































seperti yang dijangkakan...................











LINTAH !!




besaq gila okay..dalam gambaq xnampak sangat..

time nie haikal nek atas darat n dia pnjat pokok jap..nk berhenti penat dia kata..pas2 tetiba terjun n menjerit2..teru p kat kak aku kt tingkat..sambil dok jerit2 ' buang la buang laaa'

aku n kak aku ingat kerengga la..sb pokok 2 mmg ada pun..last2 kak aku tengok lintah..oishh


aku dah lari dah..kak aku amek kayu buang...



geli weh..besaq gedabak.huhu





hasilnya............











nak sangat terjun kan..haha gambar time lintah kat kaki haikal xdak sb time 2 mak ngah dia nie pun dah lari lintang pukang..kalah haikal lagi.hehe



b4 dia turun 2 ayah aku dah kena dah..siap tunjuk kat haikal lagi..tapi ayah aku tunjuk darah ja la kat kaki dia..mmg banyak gila darah..pas2 siap cakap kat haikal lagi lintah ad suma..tapi nak turun jugak..now merasa la kan..hehe


lepas 2 ja aku tanya dia nak turun xlagi...cepat2 geleng kepala..tau takut.haha


lepas 2 bermula la sesi sental menyental badan oleh kak aku..kalau harp depa manadi sendiri jangan harap la nak hilang suma tanah suma..kakak yang xbagi basah rambut 2 pun dh kean syampu 2 3 kali.



xpa la budak2 ooiii....pengalaman nie..nnt bila ampa dah besaq mesti ampa gelak ingat balik suma kenangan nie. :)

zaman aku kecik2 dlu kat dalam bendang mmg jarang sangat nak jumpa lintah..selalu pacat ja..2 dulu rajin jugak cari ikan dalam bendang..myb sekarang nie kan famous bekam lintah 2..so lintah pun pakat anak beranak dia membiak dengan jayanya sb nak buat bisnes..hahahah









notakaki : Esok aku balik umah..yeayyy!!

























































24 Sep 2012

Bermata Empat

aku x ingat umur berapa sebenar aku dijangkiti penyakit rabun nie..besa la aku nie bab2 no nie mmg faill..huhu aku rasa myb dalam form 3 or form 4 cam 2 aku dah start rabun..2 la mengadap nset sangat siang malam..dulu start form 1 dah pakai nset..

zaman dulu pakai nset form 1 dah kira hebaakkk sangat dah..walaupun 3310 ja poonn..tapi sekarang budak tadika pun rileks ja hangkut nset touch screen ipad bagai..dunia dah maju kan..

aku wat spek time form 3 xsilap..memula aku pakai spek xda bingkai..cermin ja..bez..time 2 kan ayu lagi so rilek ja pakai xda bangkai pun..lagipun suka tengok spek yg xda bingkai..nampak x vogue sangat..bila ada bingkai suma rasa macam retiss pulak..zaman 2 la kan..hehe

1st spek 2 aku x ingat aku wat kat mana..aku rasa kat vision idol..tapi dalam form 4 or 3 cam 2 spek aku hilang ..tercicir time aku p menembak kat perlis x silap...aku suka sangkut spek kat kolar baju 2.so aku sangkut la kat uniform aku..time 2 kadet polis..aku xsuka pakai spek full time..aku pakai bila aku rasa nak skodeng benda2 jauh2 ja..haha aku rasa spek aku jatuh time aku nak nek trak..time nak balik..
balik2 ja tengok dah xda..huhu apa lagi kena hingaq bukan men la ngan ayah aku.huhu

pas2 aku xpakai spek lama jugak..dulu power xla seteruk sekarang..dalam kelas kalau xpakai spek pun still ok lagi..lagipun kelas secotet ja kan..aku lak selalu dok baris depan or 2 depan..so no hal la..aku still nampak lagi apa cikgu ngajaq..

dalam awal form 5 xsilap aku wat spek lain..kali nie half bingkai pulak..kaler purple.xplan pun nak wat kebetulan time 2 tengah outing dengan kenkawan asrama suma so tgk kat kedai spek kat jitra mall 2 ada murah..bintang kot nama kedai 2..kedai depan juai jagung 2..call mak tanya suma mak kata ok..so mula la booking suma..


tapi sedih sangatt....time aku p amek spek 2..spek 2 xmacam apa yang aku nak..aku rasa bila aku pakai macam mak mentua dalam cita p-ramlee antra 2 darjat 2 ja pn..huhu tapi kengkawan kata ok..so sedap la hati cket..n pakwe pun kata comell..hahaha time 2 dah ada pakwe okayy...so penglihatan sangat clear untuk mengusha..sb dia dok belakang aku dok depan..so pandang2 jeling2 larhh..haha

1 lagi aku xpuas hati..power dia wat buat aku pening..aku xtau dia guna cermin jenis apa..time 2 bebudak lagi kan..so xtau dia guna lens jenis apa suma..mmg aku xleh pakai lama..aku rasa pening n sakit ja kat bahagian hidung..

n myb sebab aku asyik merungut ja..spek 2 pun merajuk..huhu n sekali lagi spek aku tercicir..time nie aku tengah wak moto..xsilap time lower 6..aku xpasan jatuh kat mana..balik umah ja cari2 xdak..huhu

n sekali lagi kena hingaq dengan bos besaqq...huhu


time upper 6 aku xingat aku pakai spek ke x..aku rasa x..sb time aku nak masuk u baru aku wat..full bingkai kaler grey nak hitam...kali nie aku wat kat vision idol.mmg dah serik dah nak wat kat tempat lain..vision idol bez sb lens dia ok.macam2 boleh protect..


gambar time sem 1..oh noo ! nak balik macam nie..walaupun agak gedik amek gambar tapi pipi still boleh cover..tapi sekarang sangat2 mustahil nak cover pipi yang hampir menengelami mataku ini..huhu

spek nie banyak kenangan kat aku..spek pertama aku jejak kaki kat u..ayah n mak dedua sekali teman p wat spek nie..n depa yg pilih..since sekarang aku ingat lagi kata-kata akak kat vision idol 2.. ' nie ayah dah beli spek mahal-mahal mengaji elok2 yer ' 

huh tetiba touching...spek nie rm300..agak mahal time 2 sebab b4 nie spek aku 200 lebih ja.dekat bintang 2 xsilap aku xsampai 200. 2 tahun spek nie bertahan ngan aku..walaupun sekarang dah nazak tapi tetap boleh guna..spek nie mula jadi teruk sb casing dia hilang so aku men campak ja merata spek nie..mula la calar sana sini.n power memang dah makin kurang..aku pakai pun still xclear jugak tambah2 ag time malam..aku nie silau agak teruk..rabun xbanyak mana pun..penah sekali aku nak pakai contact lens..dah cek mata suma tapi cina 2 cakap aku xboleh pakai yg biasa nie..kalau nak kena tempah sb silau aku tinggi..n harga pun mahal..huhu so xjadi pakai lens..lagipun aku bukan rajin sangat,..tah2 kalalu aku pakai tido pun aku pakai lens aku rasa.haha


minggu lepas aku tekadkan juga hati nak p wat spek len..sementara duit pt aku habis berjoli sakan..

still sama aku wat kat vision idol..kali nie wat full bingkai jugak..tapi plastik punya..b4 nie besi so dia mula nak kuaq kaler2 2..buruk pulak..so wat ja plastik..ringan pun ringan...n yang bez kaler pebret iollzzz......




i love itt !!

thanks pada ida yg mati-matian suruh aku pilih spek nie..taste kita sama ka yunk.. ? hehe
yg bez 2 mak pun puji cantik..pujian mak itu penting okayy... :))



dulu & kini


swatch ttp jadi pilihan aku..aku mmg puas hati brand nie.ada jugak jenguk levis suma tapi pattern di xlawa sangat..swatch dia up to date cket n harga pun berpatutan..kali nie spek aku rm330..nek 30..besala harga dulu nu 2 tahun lepas..mana boleh nak samakan dengan sekarang.


cuma keciwa sb casing dia x lawa macam dulu..dulu casing sangat cantik..kaler hitam n x lutsinar cam nie..dulu casing mmg xklusif siap tulis swatch lagi..myb vision idol seragamkan semua casing macam nie kot.

aku tanya akak 2 ada jual x casing saja coz nak letak spek lama 2..tengok2 dia bagi free ja...yeaayyy !!





memperkenalkannn......









































CIKGU SAKINAH






























entah gena la mak boleh bagi nama 2 kat aku..ari 2 dari umah tengah siap nak p klaz..siap pakai spek suma sb nak drive kan...pas2 tanya mak ok x...mak terus panggil aku ' cikgu sakinah' 










not cikgu sakinah la..i still muda remaja g2.....

-






-








-

kan ???? hahaha



notakaki : sapa2 nak wat spek mmg aku suggest vision idol nie..yg paling bez servis dia mmg top..dpa baik sangat..n dalam masa 2 ari dah siap..aku p wat ari selasa..ari rabu depa dah kol cakap siap dah..n yg bez depa aku simpan semua rekod kita so kita boeh tengok la perkembangan mata kita sama ada semakin ok ke semakin teruk..n aku semakin teruk.rabun kanan nek n silau kiri nek..huhu tapi alhamdulillah xla banyak sangat. n 1 lagi tiap kali bezday vision idol akan bagi gift voucher..kira macam diskaun kita nak beli apa2 kat kedai depa...untill now aku xpenah lagi guna voucher 2.sb tiap kali dapat aku xtau nak beli apa.hehe kedai vision idol nie deret dengan kfc tanah merah..area yasmeen suma tuh.






23 Sep 2012

makan lagi sampai temookkk..

hari selasa next 2 pulak kami kuaq lagi..well hari selasa kan xdak kelas so haruslah berhuru hara di sana sini.

kali nie pakat nak try makan domino plak.dengaq cita start dr domino buka kt tanah merah 2 sampai ke pintu orang beratur nak beli..so nak try jugak la sedap teqa mana kan.

Domino's Pizza

before p wat makan aku wat spec..spec dah nazak sangat dah..power pun dah low..


meh tgk spek aku..tomeee....










hahahaha...bayangkan aku pakai spek nie p kelas bagai..kompom pemes uollzz...hehe


dah settle booking spek bagai terus jalan p domino..dekat ja..masuk2 ja cover okay..

masing2 perak jakun lagi xtau nak wat gena..

n aku dengan ini mengaku malam 2 b4 aku p sana..aku google dulu..apa yg ada kat domino nie..

dunia kan d hujung jari..hehe

 moh kita layan gambar....



masing2 khusyuk order sedangkan ternganga2 xtau nk order cam na..memasing2 wat muka confident.hehe

 posing b4 order..bila tgk balik2 hny pic nie ja ada ain 2 pn sekerat..ampun ainn..hehe


boh jugak pic nie sb ida suka..mentang2 nampak dia come kan...eh come kerr..haha



nie coupun abg senior bagi,,kebetulab jumpa dia kat dalam 2..pulun la amek..last2 time kami order dapat 2 lagi coupun..tapi aku rasa nie pertama n terakhir aku mai cni..nnt aku cita.




extravaganza

 seafood


onion rings..twist bread xsnap pic la plak..


total suma rm52 xsilap aku..tp xtermasuk air lagi..ain beli air tin 2 rm 5 lebih..beli kat luar baru rm3..ampehh..
kami amek combo yg rm40..tapi tah masuk tax n suma jadi 50lebih.

kat pizza ari 2 baru 30 lebih...makan xlarat nak abeh dah.



pendapat aku sal domino nie seriously besa2 ja..tapi 1 ja bez coz pizza dia x la setawar pizza kt pizza hut..kat pizza hut bila sejuk ja dah rasa kembang tengkuk nak telan kan..dha xsedap..tapi domino bila sejuk pun still roti dia lembut..n cukup rasa.tp kekadang domino nie macam capati ja tau..tambah sosej cket.jadila domino..aku suggest jgn la amek seafood 2..xsedap langsung..rasa macam makan roti gardenia boh tuna sardin 2.huhu

pizza dia nipis so makan xla muak sangat..cuma aku lebih prefer pizza hut sb lagi murah..hahaha

onion rings mmg xsedap..bagi aku la..ida suka ja makan benda alah 2.

aku lebih suka makan kat pizza coz ada sup dia 2.manyakkk sedaaappp oo..domino  nie kan lebih fokus pada delivery kan so tempat dia memang so so ja..xla comfortable n xklusif sgt cam kat pizza.coupon yg dapat 2 pun banyak diskaun tuk delivery n booking online.

aku dok uum..tang celah mana la nak delivery kan..kalau blh delivey mmg aku delivery ja coz bila servis depa lambat dari 30mnt depa aku bg pizza free sebijik..wahh kompom la dia lambat kan..so selalula dapat pizza free..haha tapi sayang depa x sebodo itu.haha



bila dah kenyang n memasing mula la kuaq dengan muka monyok xmau2..haha

xsedap sangat plus mahal..huhu tp xtau la myb kami xtau nk pilih yg mana sedap ke apa ka..

tapi makan sizzling tesco lagi puas hati.haha


dah setle p Jitra Mall suma..sembahyang suma n aku n zura p salon jap.

aku nak wat treatment coz rambut dah makin rosak.huhu zura juz nak potong cket ja..orang dah rebond katakan.haha

memula nak wat kat mourice tapi mahal.treatment rm50.

so p kat kylie....rm25 ja..tapi yg biasa ja la..yg ok cket rm50..myb yg 2 kot kat mourice.



dekat sejam kat cni..zura yg asalnya nak potong cket ja..dah cuci terus...

aku wat treatment n potong cket..tp treatment ja dia cas..potong x sb sikit sangat..aku sayang nak potong rambut,huhu


aku teringin nak rebond tapi takut xpandai jaga n takut nnt lama2 rambut makin rosak..daripada skrg rmbut ok2 ja terus jadi tah apa2..so biaq xpayah..

nnt kawen kot nak buat.untuk suami tersayang..hahaha


antara kylie and mourice aku rasa mourice lagi okay..sb dulu aku potong rambut kat mourice..juz potong besa ja..tapi bila dah depa dryer suma..rambut kita jadi lembut gila ok..banyak hari lak 2 bertahan..

tapi kat kylie mmy la lembut jugak tapi bertahan jap ja.myb sb treatment 2 ke apa ke xtau la kan..tapi part wangi mmg bez gila...sayang aku nak shampoo len.hehe


next time myb p kat mourice kot..biarla mahal cket pun janji puas hati kan.. :)



dah settle dah....... balik umah jap jenguk anak2 pas2 terus masuk kem uum..hahaha




okbaiii.......





notakaki : perempuan nie suka membazir kan.. ke aku sorang..hihi

20 Sep 2012

sana sini makan

dari 1st week lagi sampai ari nie merata aku melantak.suma nak sedap ja xnak kalah.. besala det pt ada lagi,..tunggu la hujung sem nie..makan la megi ketak2 2..haha

Tesco

port yg wajib p tiap kali nak shopping..aku suka shopping sini sb suma ada.ko nak apa ? sayur buah ikan baju kasut beg semuanya ada.2 bez kat sini..dok dalam 2 ,3 jam dalam nie melilau la nak beli apa..n 1 lg kat cni lagi murah tambah2 lagi kalau brand tesco punya..cuma tudung n baju kat kiosk2 2 agak mahal la..besalah depa sewa mahal kan..tapi kalau pandai tawar n cari tempat ada ja yang murah.

1 lag iyg bez lepak sini sb adanya benda nie !!!







uish dan2 terliuq balik tengok gambar nie..ida umi asanya kena p plak nie..hihi

tiap kali p tesco wajib makan sizzling.mmg kaw punya la..sangat sedapp okayy..n nak pesan sesapa nak p make sure amek cabai 2 banyak2 tau coz cabai 2 xpedas..sizzling nie kena makan pedas2 kalau tawar ja nnt cepat muak. 

time aku p tesco nie keadaan aku still xok..so aku hanya makan half ja..balance bagi kt zura..mmg aku xleh nak telan dah..sb rasa pahit gila ! makan sizzling rasa pahit minum tea o ais pun pahit..fed up aku.huhu

tetiba rasa nak korek balik dari perut zura..hihi

after dah makan semayang siap2 kat atas..pas2 baru la boleh melawat kawasan dengan riangnya.hehe

amek troli belagak duit berkepuk dalam poket..tapi 1 troli share 4 orang okay.hehe

dok pusing2 nie aku dah mula rasa xlarat dh..kalau boleh nak ja masuk dok lam troli 2.kepala dah memusing..tapi nama pun pmpn kan..shopping haruslah shopping.hehe

aku juz beli makanan cket n hadiah tuk tasha..kawen dah berbulan dah tp romate dia nie baru nk bagi..xpe la janji hado kan..haha


meh kita layan gambar2 kat tesco.. :)


mula2 mmg excited gila nak makan..last2...apa pun xboleh..huhu

 sempat lagi dia...hehe


umi yang khusyuk makan..masing2 pakat lapar..


yang nie asanya mmg tahap lapar sangat dah nie..kan yunk ? hehe


 mulut pahit punya pasal semua limau aku rembat...tapi makan2 kuaq balik..urmm.. :(

 pening2 pun sempat rembat yg nie seketol..hehe



hadiah untuk tasha n suami...comel kan.. :)


dah puas melepak tesco..balik 2 rasa lapar pulak so melantak di pizza plak.. :)

Pizza Hut









lapar la plak tengok suma nie...uwaa... :(




semuanya dah berjaya disemadikan di dalam perut tong kami.. :)




masing-masing hati dah senang.. :)


masa untuk pulang..tapi pusing2 kot 2 nampak tutti fruti pulak..semua memasing xpenah try lagi so moh la kita sedap ke idak..tengok sakan sangat orang dk gebang sana sini kan.. 

Tutti Frutti

masing2 semua baru masuk so suma benda nak baca la..mata melilau ja perati orang len wat gena..haha

yg bez 2..dah pesan siap2 kat zura..tekan cket ja tau...mmg sikit sungguh secotet ja zura boh n letak apa bnda alah 2 cket..dah rm6 lebih.

  ari selasa dapat discount 10% xsilap aku untuk ladies tapi kena beli dalam rm15 ke atas. ais cream sja rm15 bek aku makan yong tau fu..dap pun dap..hehe





semua pakat nak posing kt sign tuti fruti..besala 1 sem sekali ja pon nak jejak kaki sini.haha



 zura mmg amek feel sungguh la makan..mahal kan zura..klu blh cup 2 pun kami suruh dia makan.haha



dari masuk tutti sampai keluar ak dk gayut ngan mak..so x belek sangat zura amek td.makan pun semulut ja.bagi aku la kan..xda la sedap sangat pun..myb flavour coklat 2 xsedap ka xtau la kan..dia nk pahit.. bukan mulut aku pahit..depa mkn pun rasa pahit..tp x sepahit cam aku rasa la..bagi aku kan ais sundae yg tupawe merah 2 lagi sedap..1 bekas 2 baru rm5..siap ada jelly lagi..makan la sampai kebas mulut2 pun.haha.

myb tutti nie mahal sb dia yogurt n sb nama dia sama kot..tadi p jitra ada 1 kedai baru nk buka kt JM..kedai snogurt ka apa tah nama dia. erm maju sungguh la jitra tapi sayang Mcd xda..huhu





perut dah kenyang so moh la kita berangkat ke hutan sintok.

hati ja xsenang coz poket menipis..hihi








notakaki : nnt next entry aku update lg sal makan2..xabeh lagi tau..haha