20 Sep 2012

Semester 5

Alhamdulillah..pejam celik pejam celik dah 2 taun dh aku kt sini.cpt sangat masa berlalu..n yg pastinya xsabar nak abeh..letih dah mengadap buku..huhu

dah nak dekat 2 minggu dah std start..Alhamdulillah setakat nie everthing berjalan dgn lancar. tapi seriously aku takut nak mengadap sem nie..takut dengan subjek2..takut dengan pointer sem nie.huhu
subjek kurang tough cket sem nie coz subjek kira2 juz ada 1 paper ja.tp sem nie asgment agak susah..byk kena wat research..huhu

nie jadual perjalanan aku sem nie..



 FINANCIAL MANAGEMENT II , MANAGEMENT ETHICS , RESEARCH METHODLOGY , INTERNATIONAL BISNES , TEORI  AMALAN PENGAJIAN ISLAM , BISNES REPORT WRITING n ISLAMIC BANKING

bagi aku semua subjek susah..cuma lega cket coz byk subjek yg membaca n menghafal daripada kira2..kalau kira2 mmg semak kepala otak aku la..ada fm2 pun aku dah terketar2 dah..

FINANCIAL MANAGEMENT II

nie subjek yang paling aku ngeri..huhu Alhamdulillah aku dah lepas fm1..now harus berjuang menghadap fm2.nie subjek yang paling menganggu fikiran aku time 1st week ari 2...mau xnya..dalam learning zone group aku lect Pn Mahfuzah..lect nie mmg orang suggest la coz dia ngajar paham n sgt senang kompromi ngn student..tup2 mai masuk kelas tukar lect En Halim..1st klaz dah wat kuiz !! aku lak xp 1st klaz 2 coz sakit ari 2..dah la aku sorang ja kelas 2.naseb bek 2nd claz 2 aku jumpa akak senior 2..dia dok blok aku..so ada jugak la orang yg aku kenal..n dia jugak xmai 1st klaz ari 2..huh lega ada geng..hehe 

En Halim nie ok..cuma dia ngajaq mmg agak laju la..cuma agak lega coz aku tengok fm2 lebih mudah dr fm1..walaupun aku xpaham apa pn.haha nk wat cam na otak aku dengan calculation nie mmg kena slow and steady..lect 2 kan ngajaq laju so mmg aku payah nak pick up.. matikla salahkn lect jugakkk...hihi tapi yang aku kata mudah 2 coz dia x complicated sangat macam fm1..jalan kira dia agak simple..buat masa sekarang la.. ( baru belajar chapter 1..haha ) hopefully aku lepas subjek nie.. doakan tite yer.. :)

MANAGEMENT ETHICS

yang nie okayy ! tapi kelas mmg agak mengantuk..bukan lect 2 tapi sb subjek 2..lect nie sendiri pun cakap belajaq etika nie mmg mengantuk n boring..dia siap suh kami bawak makanan lagi makan dalam kelas..bagi kami x tido.haha lect nie bagus..dia ngajar mudah paham coz dia penah keja kat kementerian dulu so dia banyak cita pasal etika bila dengan orang besar2..n 1 lg dia orang kedah..mmg dalam kelas kaw gila dia cakap kedah..mmg pening la sapa orang luaq..naseb la muu...sapa suh std negeri orang..kahkah


 RESEARCH METHODLOGY


kelas nie okay..lect pun muda lagi..sporting plak 2..nak masuk kelas dia yg bukan group kita pun boleh. dia xkesah janji masuk kelas..subjek nie agak susah coz pra-syarat tuk subjek nie ialah Statistik Gunaan..subjek yg paling menyeksa jiwa batin aku..now ada kesinambungan pulak.nak x nak kena amek la..dia belajar macam statistik jugak ada hipotesis n spss bagai tapi dia xdak la kira2 banyak macam2..dia more 2 research..n mmg bernasib baik sem nie coz asigment kami juz wat basic research ja bkn fully research..bila belajar subjek nie wat aku berfikir lapanpuluhjutakali nak sambung master..huhu

INTERNATIONAL BISNESS


klaz nie buat masa sekarang okay ja..lect pun baik.cuma aku boring cket coz xda sapa yang aku kenal.so tercongok ja aku dengan lecture 2 ngajar..tapi bez jugak klaz sorang2 nie coz kita lebih fokus kalau x nak menyembang la bergosip la.haha tapi kadang2 boring jugak jadi patung bernyawa..huhh !

TEORI  AMALAN PENGAJIAN ISLAM 


klaz nie lawak..lect mmg sempoi abeh..dia asyik nak bersembang ja.dia ngajar mmg lambat gila..dah 2 minggu 1 chapter pun xabeh lagi.macam mana nak abeh..dia dah ngajar benda 2 pas2 next klaz dia jar lagi sekali pulak..kami pun layankan jaa..bak kata lect .. 'kita semua kena happy selalu ' dari awal kelas lagi dia dah gtau ' kita semua belajar slow n steady ja okay... '

erm mmg slow n steady sungguh la. hurmmm.. tapi dia wat cam 2 coz subjek nie mmg mudah bg org muslim but tuk non-muslim mmg agak complicated la depa nak paham..2 yg lect nie ngajar n explain satu2 lg2 kat non-muslim..apa2 ja la..janji bahagia dehhh...

BISNES REPORT WRITING  

yang nie lect ok..sporting sgt. tapi part asgmnet ja yg aku xtahan 2..dari awal lagi aku mmg tau subjek nie banyak keja coz kena wat survey kt luaq..n mmg u dah bg pilihan antara subjek nie or public speaking.tp aku nak amek public speaking ?? alamatnya berak kapur la kt depan 2..ramai yg suh amek public speaking coz kelas juz masuk speaking ja..xmacam report nie kena wat macam2.tapi aku ukur baju kt badan sndiri so aku tau level aku kat mana..jadi jangan dok perasa nak jadi minah omputh sgt la kan.haha

tapi kan ari nie ada 2 org student baru masuk klaz aku n slh sorang 2..student dari China..yang aku pelik why dia xamek public speaking kan..coz mmg speaking ja dia tau pun.kan mudah keja dia..myb dia suka report kot xpn cos dia kena amek report..silap aku xselidik td.haha yg lawaknya 2 dia xtau no fon dia..kami kena isi form profile suma kena isi no fon bagai..dia mnx tlg aku..dia mnx no aku n call coz dia nak tau no dia apa..dia xtau no fon dia sendiri ???!! nset punya mahal samsung nipihh pegang pun xrasa 2...myb dia baru pakai kot no 2 kan... ( think +ve ! )


ISLAMIC BANKING MANAGEMENT


yang nie 1 lg subjek yg wat aku risau jugak..bkn sb subjek nie tapi lect nie.huhu lect nie from Indon.. Dr Gustian .yang aku risau 2 sb bila dia cakap kami x berapa paham..dia speaking tp org indon speaking nak pelat ke indon jugak kan..dia ngajar mudah ja.bahagi group n each group ada chapter masing2 so wats slide n present kat depan..dia akan bagi markah..slide mmg dah ada dah dr klaz2 sem lepas..so tambah ja la cket2..masukkan video ke..dia bg extra marks lg..pas2 xpayah nak terang apa sangat..kau baca ja apa yg ada kat slide..bahagia hidup.haha macam kelas dia sem lepas kena wat kuiz..bahagi group n ikut minggu..minggu nie 1 group wat soalan n suma pakat jawab pas2 gilir2..yg best 2 time group kita yg kena wat soalan kuiz confirm la kita dapat full marks kan. tapi sem nie dia tukar wat chapter by chapter plak..sem lepas romate aku amek kelas dia jugak.romate aku mmg gtau awal2 dah kelas dia mmg ngantuk tapi markah mudah la..okayy..itu yg nak dengar..hihi



sekian saja laporan aku untuk permulaan semester 5.. Alhamdulillah walaupun dr awal macam2 dugaan yg datang..tapi akhirnya Allah sentiasa ada.kekadang aku sendiri terfikir dr mana aku dapat kekuatan semua nie.hadapi semua yg jadi dulu.tapi setiap apa yg berlaku mmg ada hikmahnya n pengaturan Allah itu sangat perfect..aku bahagia dgn hidup aku sekarang..walaupun kadangkala ada jugak sedih sunyi suma tapi xpa normal la kan hidup..cuma aku rasa lega coz sekeliling aku sentiasa ada orang yg support aku. terutama mak aku . family suma n jugak umi zura ida.hidup aku sekarang rasa lebih teratur... walaupun asgment belambak lagi aku xwat..hihi 

dekatkanlah aku dengan insan yg dekat di sisiMu..dan jauhkanlah aku dari orang yang jauh dariMu.
doa aku dari dulu sampai sekarang..Alhamdulillah Allah Maha Mendengar lg Maha Mengasihi.







notakaki : Doakan aku dipermudahkan segala urusan . Menuntut ilmu kerna Allah.

No comments: