6 Dec 2011

my personal TEACHER !

entry kali ni aku nak cita sal 3 orang personal teacher aku..wah bajet org kaya la kan..kau ada ? haha
3 orang ni orang yang paling dekat di hati aku..paling lama di sisi aku susah senang..memang dah masak la ngan perangai aku yang sopan2 ala-ala princes ne  terok ne..kira sekilas mata sepet aku ne kejit2 ja..depa dh tau dah pa yang aku rasa...wahh...hiperbola bukan men ag kan...ok la xmo membebel banyak2 ag...meh aku kenalkan yer...mana la nak tau kot-kot ampa nak personal techer gak...bajet cam ada org baca ja blog aku ne..biaq p ! ada aku kisah?? haha


ok2 xpayah merapu ag...meh cni meh berkenalan ngan depa....:)

FIRST , Siti Nasihah Zakaria a.k.a Ngah a.k.a Sihah a.k.a Nas *wah  budak2 uum pggl dia nas okeh ! jangan men2..mg termakbul la impian dia..klu x sblm ne asyik dk contiang kt paper meqata nama Nas..sekarang dh jd knytaan...:)












ok sebelum 2..nak imbau dulu kenangan perkenalan kami dulu..flashback balik ni..
aku kenal ngah dah dekat 9 tahun dah..since form 1 kat smj..b4 tue memang dah kenal dah tp juz nama ja la..sebab kampung kami dekat..n sekolah rendah aku dulu dekat gak ngan kampung ngah tp ngah sekolah rendah len..lg dekat ngan umah dia..aku kenal dia dulu sebab ada kawan-kawan aku dulu 1 tempat ngaji Al-Quran ngan dia..aku xla sebab aku ngaji kat wan aku sendiri...n bila kt sekolah pakat sebut nama dia tambah-tambah ag budak laki..depa pakat minat ngn Ngah...siap cita kat aku yang depa sekat basikal gerek ngah kt tengah jalan time balik ngaji..konon2nya macam gangster la kan..agpun time dulu-dulu..anak teruna sekat2 anak dara orang tue perkara normal tapi zaman sekarang..Bahaya oooiii !

depa selalu cita 'Sihah nie cantik' bukan ja budak laki pmpn pn sekali cakap dia cantik...aku pun teruja la nak kenal dia kan..yer la bukan senang okeh pmpn nak puji pmpn len cantik...kalau puji 2 memang tol2 cantik la...hehe tapi aku xda kesempatan langsung nak jumpa n kenal ngah.

and siapa sangka kuasa Allah kan..kami ditakdirkan dapat sekolah menengah sama-sama..
Sekolah Menengah Kebangsaan Jitra...tempat pertemuan kami..

time 2..aku sorang ja budak darjah 6 yang dapt sekolah 2...bayangkan beribu-ribu orang ne aku xkenal sapa-sapa...sedih kan..dah la aku x biasa..ramai anak orang kaya kot hot-hot plak 2...time 2 seingat aku aku kawan ngan anis n nadiah..macam na aku blh kawan ngna depa pun aku xtau..haha tapi memang kalau ingat balik..lawak gila ! time 2 pakat tersipu-sipu malu...haha kalau nak cita sal kenangan dulu menag kena wat 1 entry len so kita bali pada cita sebenar yer...tolong jangan terpesong zati !


aku pas 2 aku ngan ngah masuk asrama..yer la umah kami agak jauh dari sekolah lebih kurang 20km...
pas2 bermula lah episod persahabatan kami sampai sekarang..ditakdirkan plak kami dok 1 dorm..x silap aku dorm tue nama dorm Melati..

start dari situ la aku pun akhirnya dapat jumpa dengan 'perempuan cantik' yang diheboh2kan kawan-kawan aku dulu...n sumpah memang cantik ! ngah ne natural beauty..dia xpakai pa pun still cantik..patut la kawan-kawan pakat gila sawan kat dia..hehe

erm dia memang ayu..tapi hati-hati bila dia gelak..mak mentua pun geleng kepala..haha tapi 2 dulu..sekarang memang macam perempuan melayu terakhir la...tol x tipu ! ngah , long xbodek okeh ! hehe
selama aku kenal dia...susah nak tengok dia marah , susah nak tengok dia nangis , susah nak tengok dia maki-maki orang....


ne time form 6..bajet gadis rimba..hihi

dia la paling hot kat sekolah..ramai laki tergila-gila..tapi dia bolayan ja..kira sapa dapat dia kira hebat la..aku pun heran dia nak laki macam mana..xkan nak teqa Aaron Aziz kot ngah ? klu g2 memang long sanggup jadi madu ngah la..hehe
n seriosly aku xsabar nak tengok sapa suami dia nanti..hehe

aku n ngah stay dorm yg sama sampai form 5 tapi form 2 ja x silap aku kami dorm lain-lain...xsilap aku la..aku pun xbpa ingat dah..ngee~~ kira makan tidur mandi semua sekali la...macam dah adik beradik dah kami..kuaq outing sama-sama..makan sama-sama..dating sama-sama...eh eh silap..aku dating dia teman..hehe

persamaan aku ngan dia..kami sama-sama lemah math..bila math ja pakat geleng kepala..hehe yang lawaknya time add math dulu bila dapat result exam mesti pakat tanya 'dua angka ke satu angka '? kalau dua angka tue kira hebat la walaupun markah 10 ja pun..haha tapi kalau nak diikutkan aku lembab ag math..aku pun xtau pasai apa..myb sebab aku ne bukan mata duitan kot...hahaha ada kaitan ??

persahabatan kami berterusan sampai form 6..ngah dapat Uitm..tp dia decide xmau p..nak sambung form 6..
n akhirnya jodoh kami lagi...kami dapat U yang sama..UUM....n jodoh lagi..kami dapat cos yang sama BBA..tapi sayang kami xdapat DPP a.k.a kolej yang sama kalau x mesti kita makin rapat ag kan ngah...huhu
dia dok TM aku dok SIME DARBY..dekat memang dekat...1 laluan bus ja...tapi payah gila kot nak jumpa..penah nampak ngah nek bus sekali ngan aku..tapi bus dah mcam tin sardin dah..susah nak pggl ngah...satg xpasai2 aku dok menjerit2 kat c2 kelui ngah...orang pun pakat tengok aku xpuas hati..wah glamer aku nt ! haha



ok back pada tajuk sebenar....Ngah nie my teacher 4 subjek BI...
ngah mg pandai omputih..dulu time amek muet f6 aku penah qeling tengok paper dia time paper writing..gila kencang ! penuh kot paper dia mengarang...dah la tulisan dia kecik-kecik...ar sebut pasal tulisan..tulisan ngah ni unik cket..hehe nak explen xtau cam na...tapi mg unik n dia boleh tulis dua2 belah tangan dia...hebat kau jah !
ok time aku tgk paper writing dia 2..aku dah gelabah bewak dah..lam ati aku..' ish apa la budak ni dk tulis panjang berjela 2..yang aku ne xtau nak bohong pa dah' haha
dia memang pandai bi..aku penah tny dia cam na leh pandai bi..dia gtau abg chaq dia ajin speaking ngan depa adk brdk..2 yg dia blh teror bi..wah..untungla ada abang kann....hehe

so time sekolah dulu kalau ada apa2 sal bi mg aku terus refer kat dia..she is a good teacher !
bukan time sekolah ja..dah masuk u pun..aku stil akan contact dia bila ada apa2 sal bi..
ngah sanggup baca novel subjek process writing kt aku..sebab aku kena present..dia baca n dia cta balik kat aku...kalau aku baca memang xpaham pala ekoq la..tambah2 ag cita perang-perang nie..mg lambat otak aku..haha


to ngah~~ thanks sangat2...andai selama perkenalan kita ni long ada wat silap.mohon ampun dan maap.ada terkata terguris terkasaq ka..terkata jari ngah bengkok ka...kaki ngah pengkaq ka...maafkan long no..hihihi
walau camna pun Ngah tetapi CANTIK !
long arap kita akan terus berkawan..sampai beranak cucu...dah jumpa jodoh jangan lupa kenalkan kt long...hehe

SECOND , Siti Anisah Mohd Puad a.k.a chik a.k.a nisah



okeh ini budak putih melepak ! hehe
perkenalan kami aku rasa agak lawak...sori chik no aku nak imbas balik nie...hehe
aku kenal chik pun dah dekat 9 tahun dah...time form 1 kami kenal tp chik xdok hostel lagi time tue..dia stil berulang..sebab umah dia dekat cket ngn sekolah n ada bus..bukan cam aku n ngah..btng hidung bus pn xdak..huhu
time form 1 chik kelas 1Bijak n aku kelas 1Intelek...tapi tah cam na tah kelas 1bijak ne stil xda kelas ag...so suma student2 kelas tue akan menumpang merempat kat kelas lain..kira depa berpecah la sementara nak ada kelas sendiri..so chik pun tumpang kelas aku..
first aku tengok dia...'Ya Allah putihnya budak ni , sakit ka'
serius chik...2 first aku pk sal ang..hahaha
yang kesian kat adik aku sorang ni..dia menumpang kelas aku tapi ada kerusi ja..meja xda..so dia kongsi ngan Fatihah budak kelas aku n schoolmate dia  time sek rendah...
chik akan dok tengah2 jalan..so kerusi dia akan block perjalanan orang lam kelas 2..n aku rajin dk perli2 dia..
n 1 ag dia kat kelas dulu ajin dk aci ligan ngan fatihah 2..aku xtau apa depa gaduhkan..berebut lolypop kot..hahaha
selidik punya selidik rupanya chik ne muda pada aku setahun..dia lompat kelas time darjah 3...budak pandai ooo..jangan main2 anak puad ni..hehe
chik pun macam ngah gak...orangnya sangat CANTIK !
bertuah aku kan dapt kawan cantik-cantik..konon2nya aku pun boleh bajet hot gak..haha jangan mimpi la zati  !



ngah. lili . chik


pas2 persahabatan kami dieratkan lagi...lepas chik masuk hostel..n tengok-tengok dapat dorm sekali ngan aku..memang hepi sangat2 la..time dulu2 untung oo kalau dapat classmates dk 1 dorm..sebab leh copy2 keja sekolah..hehe

aku ingat ag time chik baru masuk hostel..muka innocent ja...comel gila !
tiap-tiap malam dia akan baca quran atas katil dia..sweet kan...
pas2 aku ingat ag ada 1 malam tue dia nangis..kami suma cuak la kan...takut gak jadi apa2 dia cakap..pas2 time prep pun dia nangis..kami pun p la slowtalk ngan dia..prihatin gila la kan..hehe
rupa2nya...dia asa bersalah kat mak dia..sebab mak dia dah pesan jangan pinjam baju orang..tapi malam 2 dia ada pinjam baju member2 kami gak tapi aku xngat sapa..dia pinjam pun sebab terpaksa..dia pnjam baju prep asanya sb baju dia kotor ka xkering xtau..aku xngat..hehe tapi gila sweet la dia nangis..hahaha

lepas 2 ja kalau kami perli dia pasai ni kompom muka merah...kan chik kan ? ? hehe
banyak lagi kenangan kami bersama..sebab aku ngan chik xpenah berenggang..dari form 1 sampai form 5 kami dok 1 dorm sekali..naseb form 6 ja kami suma pakat dk umah..ulang alik mai sekolah.

chik nie baik sangat walaupun kadang-kadang dia agak kebudak2an tapi cara pemikiran dia matang..
dia pandai bawa diri..myb sebab dia anak sulung...ramai cikgu suka kat dia..dia memang pandai sembang ngan orang tua..kalau cikgu suka kompom2 la teruna pun pakat berpusu-pusu suka kan..hehe

kami selalu tido sama-sama , gosip sama-sama , katil pun cari yang dekat2 sebab senang nak buka kedai kopi bergosip sesama ...aku ngat ag time aku form 5,aku selalu tidoq ngan chik..1 katil bujang 2 kami tdoq dia..boleh bilang la bpa kali aku tidoq katil aku..aku xsuka tido sebab katil aku katil atas..nak kena panjat bagai n aku ne penakut cket..haha so kami pun berhimpit-himpit tidoq sama2...thanks chik ! sudi time badan besaq gedabaq ne berhimpit ngan ang..sori no kalu long wat tidoq chik x tenteram..ahaha

persamaan aku ngan chik 'kami sama-sama Kuat Tido'...pantang ada masa..mula la melingkaq..hehe
sebab 2 kot kan pipi kita macam terlebih baking powder ja chik kan..? huhu

banyak sangat kenangan kami bersama..sat gaduh , sat hepi , sat nangis . tapi bersyukur sangat kita stil rapat ag kan...
walaupun kita dah berjauhan..chik sekarang kt UPSI...bakal cikgu adik aku ni...im proud wit u !

ok chik ne cikgu AGAMA n SEJARAH aku...
kalau ada apa2 yg aku ragu-ragu sal agama mest aku tny chik...walaupun dia muda pada aku tapi ilmu dia penuh di dada ok ! dia memang ustazah yg terbaik...1 ag otak chik mg kuat mengingat...tue yg dia pun jadi cikgu sejarah aku...tanya ja mesti ada lam pala otak dia..hehe
n memang tepat la..coz kt upsi dia dapat cos Sejarah...mg terbaik la cikgu sejarah ni..hehe
kompon anak murid xtido lam kelas nt..syok tgk cikgu cantik ! hehe



to chik~~long minx maap andai ada terguris hati chik..penah wat chik terasa ka...buli chik dulu ka..kata chik budak2 ka..walaupun hakikat mg cam 2..hihihi apa2 pun chik mg adik yang terbaik...semoga persahabatan kita terus kekal n erat seperti family sndri..long sayang chik..bersabarla yer lam menempuhi suma dugaan hidup..chik anak yang baik , kakak yang baik , sahabat yang baik  so pastinya chik akan dapat insan yang terbaik gak sebagai peneman hidup chik..walaupun chik jarang kongsi masalah ngn long tp dari gerak hati long pun long tau chik xok...sabar na..kejarlah impian dulu..jadi cikgu sejarah sebaik cikgu ton ok ! hehe


aku xtau dari awai mai mana nama panggilan LONG NGAH CHIK...myb dari idea depa 2 nie kot..ye dak??
kalau ikutkan ngah paling tua..aku second n chik mg telah la paling muda..tp myb sb aku ne nmpk garang matured cket kot 2 yg depa pggl long..hehe
persamaan kami: nama kami suma bermula dengan SITI...sweet kan...ngeee~~
 pas tue 3 orang kami ada tahi lalat kat muka...tapi depa lawa ada tahi apa kat muka pun stil         cantik...kalau aku ermmmm ampeh...hahaha
umah kami dekat-dekat..dulu ajin la rempit sama-sama...hehe
part ni aku paling suka...time makan ! ngah x bpa suka ayam yang ada isi banyak contoh bahagian dada..dia suka tulang2 ja...so kalau dia dapat bahagian isi..mg aku kenyang la..sb aku isi mg suka..tgk badan la kan..haha chik lak jenis xmakan sayuq tp sekarang dia dk belajaq2 makan sayuq dah..n sekali lagi time makan aku mg kenyang sebab aku mg gila sayuq...untung kan ada adik-adik macam ni..haha

THIRD , Mohd Hafiz Bakhri a.k.a fiz a.k.a pit a.k.a Tok Wan...fiz 2 aku sorg ja pggl dia...sweet kan..huahuhahua





aku kenal ngan fiz time lepas SPM..sb aku kejar kilang ngan kak aku kat Tanah Merah..n fiz pun keja c2..dia pun tunggu SPM...dah dekat 5 tahun dah kami kenal...n penah cople tapi nak wat cam na jodoh xda..:)
kami stil baik lagi..dia tau perangai aku..aku pun tau perangai dia..dari cara cakap aku pun kekadang dia tau yang aku xok..n dia la lelaki pertama yang boleh bersabaq gila ngan perangai aku yang cepat  moody ne..kan fiz kan..hehe

ok fiz ne sangat2 pemalu ngan pompuan..dulu time kami start kawan pun pas aku berhenti keja...baru dia berani mesej aku.aku berhenti keja awai sebab nak masuk form 6 n dia lambat cket sebab dia masuk matrik..untunglaa orang pandai kan..hihi

dia penah cita kat aku dulu..first time aku masuk keja dia mula suka kat aku dah tapi dia xberani nak gtau..malu la konon kan..hehe..aku pun xla kenai dia sangat pun...muka dia pun xbpa cam time dia mesej aku n gtau dia hafiz..aku mg x mengusha orang pun..besala time 2 dah ada pakwe..bajet setia la kan..haha

pas 2 kami pun start kawan-kawan..tapi lost contact jap sb dia tukar no fon...mg lama gak la kami xberhubung..pas2 time bezday aku dia baru contact nak wish bezday..tapi yang lawaknya dia silap tarikh..bezday aku 29 tp 28 dia dah wish dia...dah la silap tarikh pas2 kena marah ngan aku plak..sebab diam tanpa khabar berita..kesian kamo kan..hehe

pas2 kami pun contact2 balik n x silap aku time 2 aku dah single dah...ditinggalkan oleh 'si kacang lupakan kulit itu' hahaha...time 2 fiz la yang banyak hiburkan hati aku..
selama kami kawan xpenah sekali ag dia marah aku , nak tinggi sora pun payah...kadang-kadang aku saja wat perangai nk bg dia marah tapi dia stil cool ja...aku pelik dia pakai tangkal apa..haha
and dia penah menjadi orang yang paling bermakna di hati aku...
seriously,zaman sekarang susah nak cari laki sebaik dia..aku bertuah sangat-sangat aku menjadi pilihan dia tuk bertakhta kat hati dia...tapi sayang,hubungan kami x berpanjangan n a
k minta supaya berpisah n teruskan dengan berkawan ja...n sekarang kami lebih baik n kekadang aku tengok lagi ok dari time cople dulu..aku asyik nak cari pasal ja...huhu sekarang kami hanya berserah ja..kalau ada , ada la kan..:)


fiz ne baik sangat..dia blh asa time aku ok ke x...n kadang2 time dok cakap fon pun dia akan cakap 'napa ek naluri hati fiz kata zati xok..zati ada masalah ke' Sumpah weh aku touching sangat...dia leh baca isi hati aku..
yang paling aku terharu time aku nak final exam sem lepas dia sanggup solat hajat tuk aku coz aku ne cepat gelabah n tersangat stress..macam2 benda aku pk...tapi dia sentiasa kuatkan semangat aku...sentiasa ada time aku susah dan senang..:)
time aku sakit..memang dia jaga gila...sentiasa tny aku tiap2 ari ok ke x ? sakit kepala ag ? gila punya caring ok ! time aku xleh tido dia akan mesej ja ngnan aku sampai aku tertido baru dia tertido...sweet kan...hehe


ok fiz ne cikgu MATH aku...subjek yang paling aku menyampah lemah..aku xtau sebab apa...time wat latihan aku ok..tapi bila mai soalan mula la blur xtau nak wat pa..hehe fiz ne memang cekang math...kekadang benda 2 dia x belajaq pun time matrix tapi bila dia tngok note aku..dia terus blh buat...

sem lepas aku ada amek subjek pengurusan matematik...n dia la cikgu aku..dekat ngan final time std week sehari kami berkampung kt kfc tuk belajar math...macam2 dia ajaq aku..naseb time 2 dia pun cuti.tapi kalau dia x cuti sekali pun kami guna ja teknologi apa yang ada..sat email sat ym sat mms...kekadang dia sanggup tepikan segala kerja dia dulu semata-mata nak ajaq aku..bertuah kan aku..hihi


sem ne plak aku amek subjek statistik..n dia gak cikgu aku...aku mg menyampah tol awat la kos aku ne banyak sangat kira-kira..huhu segala note aku email kat dia..supaya senang dia nak ajaq aku nt..hehe thanks cikgu fiz ! :)


to fiz~~thanks sangat2 sebab sudi menjadi sebahagian drpd hidup zati..bertuah zati sebab ada kawan sebaik fiz..maafkan segla kesalahan zati..zati sedar zati byk sgt wat salah ngn fiz...tp fiz xpenah marah xpenah nak benci zati..mulia sungguh hati fiz...kita sama-sama tau apa perasaan di hati kan...jika kita memang ditakdirkan bersama..masa tue tetap akan sampai gak...yang penting sekarang family kita kan...agpun kita kan dah set nak lawan pointer sapa paling tinggi sem ne..hehe tapi zati asa cam pointer akan teruk sem ne sb subjek suma killer..huhu zati arap fiz akan terus sudi jadi cikgu math zati...zati xmmpu nak bayar mahal2..cuma ada kasih sayang dan keikhlasan ja nak diberi....hehe fiz lelaki terbaik dalam hidup zati selain ayah zati...thanks fiz !

note: aku sangat-sangat beruntung ada mereka suma ini..n arap-arap depa akan terus jadi cikgu x berbayar aku wat selamanya...sanggup kan ? ? hehe i love u all !!!














3 comments:

H. Bakhri said...

thanks zaty... puji2 cek kt sini... brtmbah malu la sya...hehe.. std math ajin2 skit...

nur atiqah wahida said...

hargai sahabat2 yang sentiasa bersama :)

Nasyha said...

thanks a lot long ! ..
tak sangka long sanggup wat entry pnjang berjela cmnih.
terharu kot . sobs !
menitis jugak air mata ni huhu.
insyaallah, selagi ada jdoh kita, kita akan kawan smpai bila2.
sayang dunia akhirat <3